20 Şubat 2014 Perşembe

Bursa'nın yeni gökdelenlerine izin çıkmadı!


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca imara açılarak satışı kararlaştırılan Demirtaş'taki eski tütün depolarının bulunduğu alanla ilgili son sözü yargı söyledi. Osmangazi ve Büyükşehir Belediyeleri by pass edilerek imara açılan 81 dönümlük arazide gökdelenlerin kurulmasına Ankara'dan onay gelirken, Danıştay 6. Dairesi Başkanlığı, yürütmeyi durdurma kararı verdi.  Eski Yalova Yolu'ndaki Tekel'e ait eski tütün depolarının bulunduğu alanın, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca imara açılarak satılması kararlaştırılmasının ardından harekete geçen Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, bölgeyle ilgili dava açmakta gecikmedi. Danıştay 6. Dairesi Başkanlığı, yürütmeyi durdurma talebini onayladı.
HUKUKA UYGUN DEĞİL!
İmara açılan 81 dönümlük arazideki yoğunluğu Osmangazi ve Büyükşehir Belediyeleri'ne sormadan belirleyen Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yüksekliği de serbest bırakarak, bölgeye kuleler inşa edilmesine olanak veriyordu. Bursa'nın gündemine oturan ve tepkilere neden olan planlarla ilgili harekete geçen Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi dava açtı. Bursa Ovası'nın göbeğinde bulunan alanla ilgili yapılan planlara şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle itiraz edildi. Başbakanlık Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 06.02.2012 tarih ve 2012/18 sayılı kararıyla onaylanan, Demirtaş Mahallesi, Tepecik Ayazması Mevkii, 2368 parsele ilişkin 1/25000 Ölçekli Merkez Planlama Bölgesi Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının öncelikle yürütmesinin durdurulmasına ve takiben iptaline karar verilmesi talep edildi.
PLAN HÜKÜMLERİNE AYKIRI
Danıştay 6. Dairesi Başkanlığı tarafından tarımsal niteliği koruncak alanlar üzerinde, yeni yapı yapılamayacağı, imar mevzuatına aykırı yapıların tasfiye edileceği, tarımsal faaliyetin gerektirdiği depolama gibi kullanımların ise Tarım İl Müdürlüğü'nün uygun görüşünün alınması koşuluyla yapılabileceği ifade edildi. Onaylanan plan değişikliklerinde bölgeye orta yoğunluklu öneri konut alanı tanımlandığı, plan hükümlerine açıkça aykırı davranıldığı belirtildi. Onaylı 1/25000 ölçekli ve 1/5000 ölçekli arazi kullanımına esas jeolojik etüt raporunun bulunmadığı tespit edildi. Bölge yapılaşmaya açılırken Toprak Koruma Kurulu'ndan görüş alınmayarak kanun hükmüne aykırı hareket edildiği, alanın deprem riskinin yüksek olması ve buna bağlı olarak sıvılaşma tehlikesi içerdiği ifade edildi.
ŞPO Bursa Şube Başkanı Hakan Karademir, yapılan plan değişikliğiyle gelişme konut alanının, park, özel sağlık tesisi, ticaret alanına çevrildiği tespit edildiğini belirterek, "Tarım arazileri, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda belirtilen izinler alınmadan tarımsal amaç dışında kullanılmak üzere planlanamaz. Sıvılaşma alanında yer alacak yapılara ilişkin detaylı kararlar alınmamıştır. Bu alana parsel büyüklüğü en az 20 bin  metrekare olan, komşu parsellerden en az 10 metre yapı yaklaşma sınırı koymak Temel kazısı gerektirmeyen, sökülüp takılabilir cinsten olan ve parselin yüzde 10' undan fazla alan kaplamamak koşulu ile tek katlı geçici yapı yapılabilir. Yine en doğru kararı yargı vermiştir" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder