16 Şubat 2014 Pazar

Demirtaş'a üniversite geliyor

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan BUTGEM binasının yanında yeni üniversite kurulacak. Bursa yeni üniversitesine kavuşuyor. İkisi devlet, 1'i vakıf olmak üzere 3 üniversiteye sahip olan Bursa'ya BTSO tarafından da üniversite kurulacak. Yeni üniversitenin 16 makro projelerinden birisi olduğuna dikkat çeken BTSO Başkanı İbrahim Burkay, tasarım ve Ar-Ge mühendis açığını bu üniversitenin gidereceğini anlattı. Üniversite projesinin son durumu hakkında konuşan İbrahim Burkay, "16 makro projemizden biri olan BTSO üniversitesi konusunda yeni gelişmeler var. Özellikle biz Türkiye'nin cumhuriyetin 100. yılındaki hedeflere ulaşmasında Bursa'nın büyük bir rolü olduğuna inanıyoruz. Bursa, bunu başaracaksa mutlaka yetişmiş insan gücüyle başaracak. Bursa'da 3 üniversitemiz var. Sanayi ile iç içe olan, birlikte çalışan BTSO Üniversitesi'ni de hayata geçiriyoruz. Bu konuda yönetim kurulu kararımızı da aldık" dedi.
"MECLİS ONAY VERDİ, ŞİMDİ SIRA YÖK BAŞVURUSUNDA"
BTSO Üniversitesi için önümüzdeki günlerde YÖK'e müracaat edeceklerini bildiren Burkay, "Meslek yüksekokulunun da inşallah 2014 yılında eğitime başlaması hedefleniyor. Meslek yüksekokulu ve BUTGEM ile birlikte bu üniversitemiz iş dünyasına vasıflı iş gücü yetiştirecek. İdari binası 12 kat, eğitim binaları 5 kat olan üniversitemiz, mimari açıdan da Bursa'ya yakışacak. Bu konuda geçtiğimiz mecliste değerli üyelerimiz bu kararı onayladı. Şu anda YÖK'e başvuru aşamasında olduğumuz bir süreçteyiz" dedi.
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan BUTGEM binası yanına yapılacak olan üniversitede teknik ve tasarım alanında eğitimler verileceğini dile getiren Burkay, şöyle devam etti:
"Örnek bir üniversite kuracağız. Bursa gerçek anlamda Türkiye'nin Ar-Ge ve teknolojideki merkezi haline gelecek. Bunu da üniversitemiz çatısı altında gerçekleştireceğiz. Bursa'nın önündeki yol haritasına bakarsak, kişi başı geliri 30 bin doları aşmış, 4,5 milyon nüfusa ulaşmış şehirde üniversiteye ihtiyacımız olacak. Özellikle orta, yüksek, ileri teknoloji ürünlere geçişte hem sanayici, hem de üretimde burada Bursa lokomotif görev görecek. Bunu da biz yetişmiş insan gücümüzle yapacağız. Bugün bizim Ar-Ge mühendislerimiz yok. Bu üniversitemizde Ar-Ge üzerine mühendislere eğitim verilecek" ifadelerini kullandı.
"BURSLAR BAŞARI DERECESİNE GÖRE VERİLECEK"
BTSO'nun ekim meclis toplantısında yeni burs yönergesinin de oy birliğiyle kabul edildiğini hatırlatan Burkay, "Maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere destek olmak üzere BTSO tarafından verilecek burslarda yeni düzenlemeler yapıldı. Burslar, başarı derecesine bağlı performansa göre verilecek. YÖK'ün sıralaması esas alınarak, 2023 vizyonuna katkı sağlayabilecek ihtiyaç sahibi 250 öğrenciye destek olunacak. Başarı sıralamasında; ara sınıfta okuyan öğrenciler için mevcut not ortalaması ile üniversite giriş sınavı sıralaması, üniversiteye yeni başlayan veya hazırlık sınıfını yeni tamamlayan öğrenciler için ise lisans yerleştirme sınavı sıralaması esas alınacak. Burs alacak öğrencinin ailesinin toplam aylık üst geliri net 2 bin 500 TL olarak belirlendi. Bursların alanlara göre dağılımında da değişime gidildi; yüzde 55 mühendislik, mimarlık bilimleri, sağlık ve fen bilimlerine, yüzde 30 sosyal ve beşeri bilimlere, yüzde 5 kendi kategorilerinde burs almaya hak kazanamayan şehit ailelerinin çocuklarına ve iş görmezlik belgesi bulunan gazi çocuklarına, yüzde 10 da kendi kategorilerinde hak kazanamayan oda üyeleri ve oda personelinin çocuklarına ayda 280 TL burs verilmesi öngürülüyor" dedi.
Üniversitede Tasarım Fakültesi, Teknik Meslek Yüksekokulu ve Yabancı Dilller bölümü yer alacak. Projenin mimarı Hasan Sözüneri olacak. Üniversite 25 bin metrekarelik kapalı alan üzerine kurulacak. Kampüs DOSAB'a ait 35 bin metrekarelik alanda yükselecek. Üniversitede konferans salonu, 110 derslik, laboratuvar, çalışma atölyeleri ve sosyal donatı alanları olacak. Ayrıca enerji verimliliği açısından üniversiteye güneş enerjisi panelleri kurulacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder